Ползи от анаболните стероиди

Анаболните стеориди сами по себе си представляват лекарствени препарти, приложими при различни заболявания. Приложението им в спорта е всеизвестно от десетилетия, като ползите и вредите са гореща тема на всеки спортен форум. Анаболните стероиди са забранени за употреба и използването им се счита за престъпление. Много медали и титли са отнети от спортисти, след установяване, че титлата е спечелена по нечестен начин.

Нека разгледаме ползите от анаболните стероиди.

Що се отнася до ползи от стеродите, думата „ползи“ трябва да се използва винаги с едно на ум. Ползите от приема на стероди, често са краткорайни, водещи понякога до тежки последствия.

Фактите относно стероидите могат да бъдат:

 • Стероидите са жизненоважни химични съединения, играещи важна роля в редица функции в човешкото тяло.
 • Анаболните хормони се синтезират по естествен начин в човешкото тяло.
 • Създадените в лабораториите стероиди са синтетичен аналог.
 • Анаболните стероди влияят на метаболизма

Трите основни хормона участващи в растежа на мускулната тъкан са:

 • Тестостерон
 • GH (хормон на растежа)
 • IGF (инсулиноподобни растежни фактори) – основните медиатори на ефектите на GH (растежен хормон)

Хормонът на растежа, който се произвежда от хипофизата, навлиза в кръвния поток и стимулира черния дроб да произвежда IGF.

Предимствата от прием на стероиди, могат да бъдат:

 • Съкращават времето за възстановяване – времето нужно за възстановяване на спортисите, намалява значително. Анаболните стероиди често регулират производството на кортизол в тялото, когато тялото е под стрес. Това подпомага възстановяването при продължителни натоварвания и ускорява възстановяването при мускулни травми. По този начин се увеличава издръжливостта в тренировъчния процес.
 • Ускорява мускулния растеж – едно от най-известните действия на стероидите. Анаболните стероиди повишават нивата на тестостерон или когато стероидът е синтетична версия на тестостерон, позволява повишено количество от хормона да навлезе в тялото. Тестостеронът е критичен фактор за мускулния растеж.В много случаи се получават резултати, дори и без тренировка. Но в тренировъчен процес резултатите може да са впечатляващи.
 • Намаляване на телесните мазнини – стероидите са в състояние да намалят телесните мазнини, които са били идентифицирани в резултат на повишена метаболитна скорост. Някои експерти смятат също, че стероидите са в състояние да окисляват мазнините, това е известно като окисляване на липидите. Това се отнася до използването на мастни киселини за производството на енергия.
 • Използват се за лечение на медицински състояния – използват се главно за пациенти, страдащи от мускулна атрофия в резултат на заболяване или за хора, нуждаещи се от допълнителен тестостерон, за да подобрят загубата на либидо. Прилагат се при забавен пуберте, когато индивидът не е в състояние да синтезира хормоните по естествен начин.
 • Увеличаване на производството на червени кръвни клетки – стероидите ускоряват производството на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са отговорни за пренасянето на кислород в цялото тяло, за да достигнат до всички тъкани и органи. Увеличения приток на кислород към мускулите, дава способността да работят по-усилено и за по-дълги периоди. Поради това редица спортисти работещи за издръжливост, използват анаболни стероиди с тези ефекти, въпреки че употребата им е незаконна.

Вашият коментар