Колагенът като добавка и какви са ползите му за човешкото здраве?

Колаген е естествен градивен елемент в човешкото тяло. Допълнителният прием като външна хранителна добавка, носи редица ползи за нас и напоследък рекламите за такъв тип продукти ни заливат от всякъде. Какво трябва да знаем и защо е важно да приемаме колаген след определена възраст?

Тялото ни използва аминокиселини за изграждане на мускули, кости, хрущяли, кожа, коса, съединителна тъкан и много други. Има много различни видове аминокиселини, но най-изобилстващият вид в тялото ни, представлява колаген. Колагенът е основният структурен протеин, който формира съединителните  тъкани и кожата.

Колаген и еластин

Колаген и еластин са едни от най-значимите протеини в човешкото тяло. Те се грижат за здравето на кожа, коса, кости и стави. Най-общо казано, това са градивните елементи, които  са със свойството на „лепило“ при клетките и тъканите. Естественият им синтез  е в пика си през по-младите ни години, по естествен начин намалява след 25-тата годишнина а след 40-тата, нивата стават много ниски и недостатъчни за подържане на еластичността на кожата и подвижността на ставите.  Намаляването на нивата на колаген води след себе си няколко промени в тялото:

 • Сухота на кожата
 • Намаляване на еластичността на кожата
 • Поява на първите фини линии и бръчици
 • Поява на пигментация по кожата
 • Скованост и намалена подвижност в ставите
 • Чупливост на ноктите

Около 90% от колагена в тялото ни е от тип I, II и III. Те носят отговорността за устойчивостта на тъканите, ефективността на костите и ставите, механичното им действие.

Колаген от тип I е изключително разтеглив градивен елемент, играе роля при бързото зарастване на ранички, изгаряния и охлузвания, контролира тъканната регенерация.  Намира се в кожа, сухожилия, органи, кръвоносни съдове и е по-устойчив от останалите типове колаген. Именно той носи отговорност за състоянието на кожата, ноктите, косата и включва в състава си повече от 10 ценни аминокиселини.

Колаген от тип II носи отговорност за състоянието на ставите, хрущялите. Съдържа хондроитин и хиалуронова киселина, борещи се със ставните износвания и заболявания. Не се препоръчва комбинирания прием на колаген тип II и колаген тип III.

Колаген тип III изгражда съединителната тъкан, среща се в артериалните стени, състава на кожата и недостигът на този тип колаген, може да бъде причина за лесно разкъсване и разраняване на кожата и трудното зарастване.

Кое води до спадане нивата на колагена?

Освен възрастта, има и други причини нивата на колаген в тялото ни да спадат драстично. Най-често това са лошите навици в ежедневието.  

 • Излагането на слънце – прекомерното излагане на слънце с незащитена кожа. Слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи разграждат протеини като колаген, отслабвайки основата на кожата.
 • Тютюнопушене – то причинява преждевременно стареене по редица причини.По отношение на колагена, е доказано че то влияе негативно върху естествения му синтез. Това водо до преждевременна загуба на плътност и еластичност на кожата.
 • Неправилно хранене – за да функционира правилно, тялото ни се нуждае от качествено гориво, т.е. правилна и чиста храна. Храненето ни с бедни на полезни вещества храни, захар, преработени и пакетирани храни също води до намален синтез на колаген.
Кое води до повишаване синтеза на колаген и еластин ?

Естественият синтез може да се поддържа със спазването на няколко неща:

 • Хранене с качествена храна – балансирана диета, храни богати на витамини, антиоксиданти спомагат за синтеза на колаген. Костни бульони, протеини, бобови са богат източник. Витамин С също помага за стабилизиране на молекулите на колаген, насърчавайки производството на колаген. А храните, богати на антиоксиданти, спомагат за предотвратяване на окислителните щети. Оксидативният стрес е свързан с лошото производство и синтеза на колаген.
 • Прием на вода – приемът на достатъчно вода за поддържане на правилните нива на хидратация, помага за насърчаване на здравата клетъчна функция и по този начин поддържане на здрава кожа.
 • Използване на слънцезащитни кремове – Редовната употреба на слънцезащитен крем помага да се предотврати увреждането на UV лъчите на кожата.
 • Прием на колаген като външна добавка
 • Избор на правилна козметика
Колаген

Колагенът, приеман под формата на хранителни добавки, е удачен начин за набавяне на необходимите количества. Предлагат се под формата на сироп, таблетки, капсули, прах и видими резултати могат да са налице още след едномесечен прием.

Обърнете внимание на продуктите, които купувате. Дали са с доказан произход, съдържанието на колаген, какъв тип колаген, от какъв източник е добит, количеството примеси. Не на последно място е цената. Продуктите с ниска цена, съответно Ви гарантират и ниско качество и ниска биологична стойност. Тези продукти са почти безсмислени е гарантирано, че няма да получите ефекта, които очаквате.

Вашият коментар