3 правила, които да следваме за супер храните

Консумиране на супер храна редовно, ще ви помогне да изпълните препоръките за правилно хранене, като ви осигуряват хранителните вещества, които обикновено липсват в менюто на хората. Според тези насоки, хората се нуждаят от повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти. Консумиране на супер храна в суров вид е препоръчително.

Когато добавяте суперхрани към диетата си, следвайте тези три правила:

  1. Яжте ги сурови, когато е възможно.

Топлинната обработка прави суперхраните по-малко здравословни, тъй като топлината унищожава много ценни съединения. Яжте ги сурови, когато е възможно, или използвайте нежни методи за готвене за няколко минути.

 2. Контролирайте количеството суперхрани в диетата си.

Суперхраните съдържат висока концентрация на активни съединения, така че не трябва да се консумират неконтролируемо. Всяка суперхрана има препоръчителна дневна доза – придържайте се към нея.

 3. Добавете различни суперхрани към вашата диета.

Няма повече или по-малко полезни суперхрани. Всеки от тях съдържа определен набор от съединения, ценни за тялото, така че много от тях, както сладки, така и солени, трябва да присъстват в диетата.Суперхраните могат да се добавят към почти всяко хранене, за да го направят по-питателно. Например, киноа може да се добави към салата като въглехидратен компонент – в YARO комбинираме киноа с червено зеле, спанак, сладки чушки, чери домати и краставица. Вторият вариант е да добавите суперхрана към смутито (така добавихме годжи бери към смутито от манго и грейпфрут). От суперхраните дори приготвихме пита за кифлички, така че сте ограничени само от въображението си.