Що е то био козметика?

Що е то био козметика? През последните години органичните продукти станаха популярни и сега все повече хора търсят тези етикети върху продуктите, които купуват, както хранителни, така и козметични. Биокозметиката съдържа естествени съставки, така че да се избегнат алергии и други дерматологични проблеми. Ефективността  на екологичната козметика  зависи от нейния състав и веществата, които включва.

Що е то био козметика?

Био козметиката са тези продукти, насочени към грижа за кожата, направени от естествени съставки и растителен произход. Освен това те идват от органични и биологични култури. Био козметиката не само уважава кожата ни, но и се  отнася справедливо към природата и животните.

Какво е действието на био козметиката върху кожата?

Тъй като нашата кожа е най-големият орган в човешкото тяло, има смисъл фокусът да се насочи и към био козметика за грижа за кожата. Кожата има здрава бариера, която я предпазва от суровите елементи. За разлика от храните, които приемаме, продуктите, нанесени върху кожата, не се абсорбират непременно от тялото. Само много малки молекули се абсорбират в кожата. 

Например, водните молекули не го правят и много молекули в неестествените продукти се абсорбират бавно, в следи или изобщо не се абсорбират. Много синтетични материали, използвани в продуктите за кожата, са по същество превозни средства за доставяне на активните съставки в по-дълбоките слоеве на кожата. В противен случай някои съставки никога няма да се абсорбират, което прави продукта по-малко ефективен.

Био козметиката и етеричните масла

Етеричните масла се използват предимно в натуралната козметика поради техните противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства. Те също така служат като естествени консерванти. Наред с всички тези ползи, етеричните масла имат положителен ефект върху човешкия организъм. Важно е да се отбележи, че качеството на етеричните масла е жизненоважно, когато се използват за домашна козметика. 

Само чистите етерични масла ще имат изброените по-горе положителни ефекти, поради което се препоръчва да се внимава при избора на избраните етерични масла. Маслата могат да доведат до дразнене или дори алергични реакции. Ароматът, излъчван от маслото, въздейства на лимбичната система в мозъка, например чрез обработка на усещането. Ето защо някои масла имат ефект, който подобрява настроението.