Стоки

Все повече хора използват поне една хранителна добавка. Употребата е още по-голяма сред по-възрастните възрастови групи и тези с висше образование.
Под хранителна добавка имаме предвид един витамин или минерал, комбиниран мултивитамин, билкови или традиционни продукти или спортно хранене или продукт за отслабване.
Повечето потребители приемат добавки по личен избор, рядко по препоръка на лекар. Това е страхотна новина за производителите на добавки! В световен мащаб индустрията само през миналата година спечели над 150 милиарда долара и тя расте.
Но големият въпрос е - ще ни помогнат ли да живеем по-дълго или по-здравословен живот?
 Според най-новите изследвания, не. Публикувано по-рано тази година беше проучване, което проследи 30 000 души за шест години и не установи разлика в риска от смърт от всички причини, независимо от употребата на добавката или не. Това, което изследователите откриха обаче, е, че адекватният прием на определени хранителни вещества е свързан с намаляване на смъртността, но само когато източник на хранителни вещества е храна (а не хапчета). Освен това, някои добавки се оказаха не само неефективни, но направо рискови при високи дози. Прекомерният прием на калциеви добавки е свързан с по-висок риск от смърт от рак, докато добавките с витамин D при хора, които не са с дефицит на витамин D, са свързани с по-висок риск от смърт на всички причини и смърт от рак. Интересното е, че участниците в горното проучване, които съобщават, че приемат хранителни добавки, имат тенденция да се радват на по-здравословен начин на живот. Те ядоха по-питателна храна, спортуваха повече и имаха по-малка вероятност да пушат или да пият алкохол. Иронично е, че тези приемащи добавки са по-склонни да живеят по-дълъг и здравословен живот, но поради причини, които не са свързани с употребата на тяхната добавка!