Спането на бебетата в електрическа люлка

Могат ли бебетата да спят в електрическа люлка?

Eлектрическа люлка – популярна опция за забавление или успокояване на капризно бебе. Специалистите обаче не препоръчват бебетата да спят в люлка. Спането в бебешки люлки се свързва с по-висок риск от нараняване. Като плоски петна по главите, блокирани дихателни пътища, случайно задушаване и смърт. Поради тези причини, ако бебе заспи в люлка, неговият родител или лицето, което се грижи за него, трябва внимателно да го вземе от люлката и да го премести в креватчето или кошарата.

Защо електрическите бебешки люлки не са безопасни за сън?

Бебешките люлки не са предназначени за сън. Вместо това целта на електрическите бебешкит люлки е да подпомагат играта на бебето. Когато родителите и лицата, които се грижат за тях, използват бебешки люлки и друго оборудване извън препоръчителната им употреба, като например за сън, те могат неволно да изложат бебетата на опасност.

Колко дълго може бебето да спи в електрическа люлка?

Поради риск от нараняване, експертите не препоръчват

Националният център за биотехнологична информация напредва в науката и здравето чрез предоставяне на достъп до биомедицинска и геномна информация.

Ако бебето заспи в люлка, тогава родителят или лицето, което се грижи за него, трябва да изведе бебето от люлката и да го премести в креватче или кошара.

Въпреки че експертите нямат максимална препоръчителна продължителност, която бебетата могат да прекарат в електрическа люлка, Американската академия по педиатрия и Американската академия на семейните лекари са съгласни, че бебетата не трябва да прекарват дълго време в люлки или подобно оборудване. Бебетата се нуждаят от разнообразни дейности, включително време в корема, гушкане и игра, за здравословно физическо, когнитивно и социално развитие.

Трудно ли се отвиква от заспиване в електрическа бебешка люлка?

Освен това, бебета, които редовно спят в електрическа бебешка люлка, в крайна сметка може да изпитват затруднения да спят през нощта или да се научат да спят в креватче. Когато децата се нуждаят от определена рутина, обстановка или предмет, за да заспят, тогава те може да се събудят през нощта и да не могат да заспят отново.

Родителите или лицата, които се грижат за бебета трябва да опитат да ги сложат да спят в кошара или кошара, когато са сънливи, но все още са будни. Ако бебето продължава да има затруднения да заспи без люлка, тогава неговите родители или лица, които се грижат за него, трябва да говорят с лекар дали обучението за сън е подходящо.