Противопожарни огнезащитни бои за защита на метални конструкции

Има няколко начина за обработка на противопожарни огнезащитни бои за защита. Единият е обшивка на металните конструкции на сградата със специални плочи, които противодействат на въздействието на огъня (издържат на огън до три часа). Те завършват сградата със специална мазилка, която противодейства на въздействието на огъня (издържат до два часа); нанасяне на огнезащитна боя върху повърхността (до 1,5 часа).

Характеристики на противопожарни огнезащитни бои за защита на метални конструкции

Основната задача на всяка огнезащитна боя е да предотврати нагряване на метални повърхности до високи температури. Това може да повлияе на характеристиките на метала. Ако разгледаме по-подробно, огнезащитната боя действа по следния определен начин. В условия, при които няма запалване, обработената повърхност не се различава от обичайната. Без да влиза в никакво взаимодействие при първите признаци на пожар съставът на боята започва да се разлага на компоненти. Това не позволяват на повърхността да се нагрява. След разпадането на боята, освободените елементи забавят ефекта на огъня върху повърхността, предотвратявайки разрушаването на металните конструкции.

Изисквания към огнезащитни  бои. Какви да бъдат?

С оглед на факта, че боядисването на метални конструкции с такива вещества налага определени изисквания към материала, изборът на такива състави трябва да се основава на списък от различни препоръки. Всяка използвана противопожарна защита трябва да отговаря на всички изисквания които регулират пожарната безопасност. Повърхността, върху която се нанася незапалимо вещество, трябва да бъде издръжлива, тъй като честото боядисване на конструкции е доста скъпа работа.

Съставът не трябва да съдържа токсични материали, тъй като след изсъхване не трябва да влияе неблагоприятно върху околната среда. Огнеустойчивата боя трябва да е достатъчно стабилна на повърхността, да не се напуква или лющи при вибрации. Ако въпросът за естетиката също е важен за вас, тогава трябва да изберете композиция с възможност за тониране, за да добавите допълнителни нюанси. Ако говорим за производители на конкретни марки огнезащитни бои, тогава техният избор ще зависи от работата, която планират да извършат. Има композиции, които са предназначени само за вътрешно боядисване, а има и по-универсални бои, използвани при всякакви условия.