Пране на евтини килими в пералня машина

Машинно пране на евтини килими е приемливо. Но не бива да се злоупотребява.

И когато прибягвате до него, е важно да следвате списък от правила, които помагат да се запази оригиналният вид на Вашия евтин килим, без да се губи яркостта на цвета и качеството на купчината. Също така е важно да запомните, че само определени евтини килими, изработени от определени материали, които не се плашат от влага, могат да се поставят в барабана на пералнята машина.

Правила за пране на евтини килими в пералня

За да почистите евтиния килим от мръсотия в автоматична пералня и да не го развалите, следвайте стриктно инструкциите за пране:

-Първична обработка на евтиния килим. Преди да изперете килима в пералнята, почистете го от големи отпадъци и прах. За да направите това, преминете през него с прахосмукачка. Такава подготовка на продукта ще подобри качеството на резултата и ще предотврати повреда на пералната машина.

-Зареждане на евтиния килим в барабана на пералнята. За да запазите килима си по неговия автентичен начин, навийте го на руло, преди да го заредите на руло. Когато не са сгънати, килимите се набръчкват. Гънките остават видими след изпиране на продукта.

-Избор и добавяне на почистващ продукт. Зависи от материала и предназначението на продукта.

-Използвайте сапунени стърготини, направени от сапун за пране. Те са подходящи за нежно почистване на евтини килими от естествени влакна. Изсипвайте прах за пране в отделението само за дълготрайни вещи, боядисани с трайни пигменти.

Избор и настройка на режима на пране на евтини килими

Всичко зависи от материала, от който е изработен евтиния килим.

Евтините килими и могат да се почистват при температура от +40…+60 o C в режим “Синтетично” или “Деликатно пране” без последващо центрофугиране. Можете да перете вълнени килими в деликатния цикъл без центрофуга. Оптималната температура в този случай е +40 o C. За гумирани тъкани можете да включите режима „Ръчно пране“ без предене. Водата не трябва да се нагрява над +30…+40 o C.

Най-лесният начин да перете Вашия евтин малък килим е в пералнята.

Колкото по-малко са слоевете на продукта, толкова по-високо е качеството на измиване.

Малките евтини килими се изплакват добре първия път. Но ако имате голям килим в барабана, може да се нуждаете от две изплаквания. Не се препоръчва сушене на евтините килими в пералнята машина. По-добре е да ги изсушите с кърпа и да ги окачите на открито, защото на закрито килимът може да плесеняса и да придобие миризма на плесен.