Основно почистване на мазе

Трайни начини за основно почистване на мазе

Как изглежда вашето мазе в момента? Ако сте като повечето собственици на жилища, вашето мазе е място за хвърляне на неизползвани предмети, докато не Ви потрябват отново – което може да не е никога – както и убежище за паяци и други малки същества. Може би се опитвате да си върнете квадратните метри, може би искате да обновите и завършите мазето си или просто сте забелязали вредители, неприятни миризми и други опасности. Каквато и да е причината ви за основно почистване на мазе, няма по-добро време от сега. Ето нашите най-добри съвети за дълбоко почистване на мазе:

Изпразнете мазето

Първото нещо, което трябва да направите, е да изпразните мазето си от всичко, което сте съхранявали там, независимо дали това са кутии от последното Ви преместване, стари мебели или други вещи. Няма да можете да почиствате дълбоко, докато не изчезне всичко, с изключение на уредите. Това е добър момент да сортирате всичко и да се уверите, че не е поддало на вредители, мухъл или гниене. След като изпразните пространството, вземете метла и съборете всички паяжини, след което пометете големи парчета отломки.

Вземете вашите почистващи средства

След това ще трябва да приготвите почистващите си принадлежности. Вземете голяма метла, моп, кофи, гумени ръкавици, кърпи за почистване, белина и сапун. В зависимост от нивото на мръсотия във вашето мазе, може да искате да вземете и мощна прахосмукачка.

Как е осветлението там долу? Ако е слабо, намалете ярките светлини, за да можете да видите къде са проблемните зони.

Изчистете мръсотията в мазето

Има много различни начини за основно почистване на мазе. Предлагаме да започнете със стените и да ги изтъркате старателно. За да направите това, напълнете кофа с вода със стайна температура и белина – това ще убие всички микроби и мухъл, дебнещи около вашето мазе. Използвайте четка за почистване или почистваща кърпа, за да избършете стените с белина (не забравяйте да носите гумените си ръкавици). Белината не само ще убие мухъла и плесента, но и ще накара цялата стая да мирише много по-свежо. Само не забравяйте да отворите прозорците и да го проветрявате добре, докато почиствате.

След като приключите със стените, почистете прозорците. След това можете да почистите всички допълнителни отпадъци или прах, които са паднали, докато сте търкали стените. Ако имате уреди в мазето, като фризери или перални машини, избършете ги след това.

След това използвайте водата с белина, за да избършете подовете, като започнете от най-отдалечените ъгли и продължите обратно към вратата или стълбите. Оставете подовете да изсъхнат напълно.

И накрая, ако в момента не правите никакви проекти за подобряване на дома в мазето, можете да започнете да местите предмети обратно в пространството. Надяваме се, че вече сте сортирали, реорганизирали и изхвърлили всичко, което не пазите – което ще улесни преместването на хубавите неща обратно във вашето прясно почистено пространство.