Котешки диабет и подходяща храна

Котешки диабет – как засяга домашния ни любимец?

Диабетът достига епидемични размери – не само при хората, но и при котките. Повечето случаи на котешки диабет са подобни на това, което се нарича диабет тип 2 при хората, което означава, че управлението на теглото и диетата са основни фактори за развитието и контрола на заболяването. Прочетете, за да научите всичко, което трябва да знаете за това как да изберете най-добрата храна за котка с диабет.

Най-добрата храна за котки с диабет

Нито един вид храна не е правилният избор за всички котки с диабет, но има някои насоки, които обикновено се следват.

Ниско съдържание на въглехидрати/високо съдържание на протеини: Яденето на храни, богати на въглехидрати, води до внезапни скокове в нивата на кръвната захар, което увеличава нуждата на котката от инсулин. Това е точно обратното на това, от което се нуждае една диабетна котка. Храните с ниско съдържание на въглехидрати притъпяват този отговор. Котките трябва да получават по-голямата част от калориите си от животински източници на протеини. Мазнините са необходими за допълване на диетата, но високите нива могат да бъдат проблематични, ако котката трябва да отслабне. Търсете храни, чиито калории са около 50 процента от протеини и 40 процента от мазнини. Много котки с диабет се справят добре с храни, които са по-малко от 10 процента въглехидрати, но някои може да се наложи да паднат под 5 процента. Нивата на въглехидрати не са често посочени на етикетите на храните за домашни любимци, но са сравнително лесни за изчисляване.

Консервирана котешка храна

Консервираните са най-добри: Голямото количество въглехидрати е необходим компонент за натрошаване. Следователно, сухите храни просто не могат да бъдат направени с ниските концентрации на въглехидрати, от които се нуждаят повечето котки с диабет. Някои консервирани храни, от друга страна, изобщо не съдържат въглехидрати.

Продавани без рецепта: Много консервирани храни без рецепта имат профил с ниско съдържание на въглехидрати/високо съдържание на протеини, който е подходящ за котки с диабет, така че обикновено не е необходима диета с рецепта. Ако вашата котка просто не яде консервирана храна и смятате, че е необходимо да я храните с гранули, сухи храни с по-ниски от средните нива на въглехидрати, които са предназначени специално да помогнат при контрола на диабета, се предлагат от ветеринарите.

Порции за котки с диабет

Гледайте размерите на порциите: Количеството храна, което котката с диабет яде, е също толкова важно, колкото и вида на храната, която предлагате. Затлъстелите котки трябва да ядат количество, което насърчава здравословна скорост на загуба на тегло. Целта от около 1 процент от телесното тегло на седмица е подходяща за повечето котки. Това продължава, докато не достигнат идеалното си телесно състояние. Загубата на тегло може да се постигне чрез хранене с намалено количество подходяща за диабет храна. Диетите за отслабване без рецепта обикновено са с твърде високо съдържание на въглехидрати за котки с диабет.

Вкусът има значение: тъй като животните с котешки диабет трябва да се хранят по определен график. Важно е храната им да е вкусна и те да очакват с нетърпение времето за хранене. За щастие, много консервирани котешки храни са както вкусни, така и подходящи за диабетици. Така че намирането на такава, която вашата котка харесва, не трябва да е твърде трудно.

Как да храним котки с диабет

Последователността е ключова, когато става въпрос за хранене на котки с диабет, особено ако са на инсулин. Котките трябва да ядат едно и също количество храна по едно и също време всеки ден. Повечето котки с диабет получават две инсулинови инжекции дневно, които се прилагат през 12 часа. В идеалния случай храната трябва да се предлага точно преди следващата доза инсулин. По този начин, ако котката не яде пълноценно, количеството инсулин може да бъде намалено. Вашият ветеринарен лекар ще състави подробен план относно това кога и как да коригирате дозите инсулин. Ако се съмнявате, не давайте на котката си инсулин и се обадете на вашия ветеринарен лекар за съвет.

Лакомствата трябва да бъдат ограничени до 10 процента от диетата на котка с диабет и да се дават по едно и също време всеки ден. Добрите варианти като лиофилизирано пиле, говеждо, сьомга, риба тон и черен дроб са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, точно като храните, препоръчвани за котки с диабет. Спрете да давате лакомства, ако те пречат на апетита на вашата котка по време на редовно хранене.

И накрая, никога не правете промени в инсулиновата доза или диета на вашата котка с диабет, без първо да говорите с вашия ветеринарен лекар. Управлението на диабета е деликатен баланс между диетата и нивата на инсулин. Смяната на едното почти неизменно налага промяна на другото, за да се предпазят котките от потенциално фатални колебания в нивата на кръвната им захар.