Как изолацията от каменна вата влияе върху околната среда?

Влиянието на изолацията от каменна вата върху природата. Важно е да се вземе предвид производството на каменна вата. В основата си каменна вата обикновено взема отпадъци от други сектори като стомана и стъкло (използвайки до 90% рециклирано съдържание за създаване) и превръща тези отпадъци в нещо полезно.

Най-забележителната част от производствения процес е изгарянето. Необходимо за стопяване на тези отпадъчни продукти, за да могат да бъдат изпредени във вълна. Kакто и добавянето на химически свързващи вещества.

Така че докато каменна вата има добро количество вградена енергия по време на производството, тя всъщност е много по-ниска от другите форми на изолация. Това е около половината от фибростъкло и една пета от полиизо и EPS, що се отнася до използваната вградена енергия. Все пак то е много по-високо от по-естествените алтернативи като целулозата. Тя е само една пета от въплътената енергия на минералната вата. Вата от овча вълна и коноп също ще имат много по-висок резултат в скалата за ниска въплътена енергия.

Поради способността си за свиване, каменните вати са много транспортируеми. Те могат да бъдат компресирани до около една девета от некомпресирания си размер. И не можем да забравим целта на изолацията. На първо място — да се погрижим за комфорта и да сведем до минимум изискванията за отопление и охлаждане на нашите домове (като по този начин намаляваме въглеродния си отпечатък).

Що се отнася до отпадъците, опаковката обикновено е минимална с рециклируемо пластмасово покритие и всички допълнителни отпадъци биха били от отломки от самите вата. И тъй като е устойчива на влага, огън и насекоми, можете да очаквате каменна вата да има дълъг живот.

Здравословна ли е изолацията от каменна вата?

Плочите от минерална вата са непроницаеми за влага. Това означава, че не е нужно да се притеснявате за мухъл или плесен. Или непременно да изхвърлите изолацията, в случай че се намокри. Може би най-големите последици за здравето са налице по време на инсталирането. Формалдехидът може да бъде изключен от по-новите версии. Добра идея е да носите подходящи очила, маски и ръкавици по време на процеса на инсталиране.

Устойчива ли е изолацията от каменна вата?

И така, обратно към нашия първоначален въпрос дали този строителен материал получава одобрение или неуспех от страна на устойчивостта . Повечето строители биха дали положителна оценка- все пак е един от най-разпространените изолационни материали, може би на второ място след изолацията от фибростъкло.