И още някои важни препоръки за пътуващите с кола под наем

Не забравяйте, че след прехвърлянето на автомобила, цялата отговорност за неговата безопасност е върху вас. Когато управлявате автомобил, трябва да спазвате правилата за движение, да не нарушавате условията за наем на автомобил и клаузите на договора. В противен случай съществува риск от сериозни финансови разходи.

Наемането на кола е вид игра на рулетка. Ако това не е компания, която Вие или Вашите приятели вече сте проверили, не можете да сте сигурни предварително, че правите правилния избор. Какво да търсите, когато планирате да наемете кола?

Наем на автомобил: Най-важното правило – прочетете договора.

Този лесен съвет ще ви помогне да избегнете неприятни ситуации. В крайна сметка договорът може да съдържа много нюанси, чието незнание ще доведе до ненужни надплащания. За кои от тях, ще говорим в статията.

1. Твърде ниска цена

Ако някой предлага цена под пазарната – това е причина да бъдете предпазливи. Възможно е подобна кола под наем да е измама. Който?

Вариантите са много различни. Например, компаниите се опитват да компенсират разликата в цената с малък пробег, обременителни политики за гориво, допълнителни услуги или непрозрачен процес на оценка на щетите.

2. Ограничен пробег

Компаниите доста често ограничават пробега. Но като правило тези ограничения не са обременителни и за нормално шофиране в града и / или предградията разпределеният пробег е достатъчен.

Но някои компании могат сериозно да ограничат броя на километрите, които можете да изминете на ден или за целия период на наема. И всеки километър ще струва пари.

3. Проверка на машината

По правило мениджърът вече има списък с щети (ако има такива) на автомобила, отбелязани издутини или вдлъбнатини. Все пак винаги помнете поговорката „Доверявай, но проверявай“.

Огледайте колата сами, когато я вземете от компанията за наем. Ето основните нюанси:

Уверете се, че колата е с пълен резервоар (ако е посочено в договора, че имате право на това).

Проверете външната страна на автомобила за повреди, като обърнете специално внимание на капаците, предните стъкла и броните.

Огледайте интериора за възможни повреди, като следи от цигари по седалките или петна.

Дори и да не виждате недостатъци, все пак направете снимки на колата отвън и отвътре, запишете кратко видео.

И ако забележите недостатъци, които не са регистрирани, поискайте те да бъдат ясно отбелязани в документите за наем.

И едва след това подписвайте документи относно състоянието на автомобила към момента на получаване – след този подпис носите отговорност за всички допълнителни щети, открити при връщането на автомобила (независимо дали имате вина за тях или не).