Има ли разлика между хипнозата и хипнотерапията?

Хипнозата често се признава като използвана от изпълнителите в комедия или забавление и обикновено се разглежда като забавна и безвредна в тези ситуации. Въпреки това, хипнозата има по-широко приложение, когато се използва в помагащите практики. По същество има три основни платформи за хипноза:

  • Хипноза, използвана за забавление.
  • Хипноза, използвана от лице, обучено в специализирана употреба. Като например да помогне на хората да спрат да пушат, да контролират теглото си или да се справят със проблеми със съня.
  • Хипноза, използвана от лицензиран специалист по психично здраве (хипнотерапевт) като един от инструментите в кутията за консултации / терапевтични инструменти.

Хипнозата и хипнотерапията имат богата история, като реномирани методи, използващи терапевтичния процес от обучени и опитни хипнотерапевти. Разликата между хипноза и хипнотерапия е, че хипнозата се дефинира като състояние на духа. Докато хипнотерапията е името на терапевтичния начин, при който се използва хипнозата.

Обучен хипнотизатор използва хипноза, за да помогне на хора с проблеми като спиране на тютюнопушенето и управление на теглото, но не е лицензиран да практикува хипнотерапия. Хипнотерапията се практикува от хипнотерапевт, който е обучен, лицензиран и / или сертифициран специалист. Само хипнотерапевтът може да използва хипнотерапия, за да работи с такива проблеми с психичното здраве като фобии, треска, хранителни разстройства и някои медицински състояния.

КАК РАБОТИ ХИПНОЗАТА?

Хипнозата се определя като безобидно изменено състояние на транс, характеризиращо се с много дълбока релаксация. Силно фокусирано внимание и изключителна отвореност към предложения, които обикновено са положителни и насърчават положителни терапевтични промени. Хипнотичният транс обаче не е непременно терапевтичен сам по себе си. Хората могат също да изпитат това променено състояние, когато тепърва започват да заспиват и са в едно замечтано и сънливо състояние, осъзнати, но не напълно фокусирани – достатъчно фокусирани, за да водят обикновен разговор, но изобщо не си спомнят да говорят.

Терапевтични подходи

Когато се използват за терапевтични подходи, конкретни предложения и изображения. Дадени на хората в транс, могат да променят поведението им в положителен план. Когато сте в това състояние на хипноза, вие сте по-склонни към постоянна промяна и по-вероятно ще успеете да направите трайните промени, които желаете. Почти всички трайни промени се случват в подсъзнанието ви.

Друг пример за това как работи визуализацията в хипнозата е, когато хипнотерапевтът помага на човек, изпитващ клаустрофобия, да визуализира, че е в много отворено пространство, без страх, когато влиза в асансьор. Научавайки се да визуализира положително да влиза в асансьора без страх, човек често е в състояние да го направи в действителност. Подсъзнанието не прави разлика между истинско преживяване и предложено. Ако го визуализирате в транс състояние, тялото ви ще реагира на него.