Асай: супер храна, която трябва да включите в диетата си

Какво представлява плодът?

Асай е популярен плод, роден в Амазонка, който се свързва с няколко ползи за здравето. Плодовете асай са богати на защитни растителни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Изследванията показват, че консумацията на продукти от асай може да помогне за подобряване на антиоксидантната защита на организма, да поддържа здравето на сърцето и може да е от полза за хората с определени видове рак. Плодовете асаи също са добър източник на ненаситени мазнини и фибри.

Ако търсите здравословни начини да добавите асаи към диетата си, изберете неподсладени продукти от асаи като замразено пюре и асай на прах.

Ако искате да добавите асай към вашата диета, имате няколко възможности за избор. Асай се предлага в различни форми, включително прах, замразена каша и сок. Плодовете асай имат земен вкус, който се съобщава, че е подобен на малините.

Тъй като асай не е толкова сладко, колкото горските плодове като боровинките и ягодите, към продуктите асаи често се добавя захар или други плодове, за да се подобри вкусът им. Уверете се, че сте проверили етикетите на съставките на асай продукти като смутита, сокове и замразени продукти.

Ето няколко съвета как да се насладите на продукти от асай:

  • Добавете замразена каша от асаи към любимата си рецепта за смути за увеличаване на антиоксидантните съединения
  • Поръсете асаи на прах върху овесени ядки, чиа пудинг и кисело мляко
  • Използвайте неподсладени смеси от сок от асаи в смутита и коктейли
  • Направете свои собствени купички за асаи у дома, като използвате съставки като неподсладено замразено пюре от асаи, ядково масло, протеин на прах и банани

Ако обичате да поръчвате купички асай в движение, има няколко начина да направите поръчката си така, че да имате повече хранителни вещества, протеини и здравословни мазнини.

Топинги като мед и гранола могат да добавят допълнителна захар. Опитайте да добавите добавки с по-високо съдържание на протеини и здравословни мазнини като ядково масло или тиквени семки.

Можете също така да включите източник на протеин, като протеин на прах или фъстъчено масло, в купата си. Това може да ви помогне да направите купата по-пълна и да предпазите кръвната си захар от скокове.

Пресни срещу замразени акай

В региона на Амазонка повечето хора се наслаждават на пресни плодове асаи. Въпреки това пресни плодове акай се предлагат само в Бразилия, която е най-добрият производител и износител на плодове асаи.

Продължителният процес на събиране на плодовете асаи води до загуба на хранителни вещества, което прави пресните плодове асаи негодни за транспортиране извън Бразилия.

Поради тази причина плодовете асаи, продавани в САЩ, обикновено са в замразена форма, на сок или на прах. За щастие преработените продукти от акай като сокове и замразено пюре от асай могат да предложат много от същите хранителни ползи като пресните плодове.