Парочистачки и парни мопове: какво за какво служи

Тези устройства/ уреди за миене на под са подходящи за общо почистване, но не са лоши за ежедневно почистване: всичко зависи от избора на оборудване. Ако използвате подова парочистачка с голям бойлер и добро (от 3,5-4 бара) налягане на парата, тогава ви трябва време за сглобяване и подготовка; ако изберете парен моп, тогава е удобно да го използвате дори ежедневно благодарение на малък резервоар и бърза готовност за работа.

Но повечето парни мопове не могат да задоволят с добро налягане на парата (то често дори не е посочено, ограничено до такава противоречива характеристика като дебита на парата). Поради това те са по-подходящи за отстраняване на достатъчно пресни замърсявания и ежедневно хигиенично мокро почистване. Добре е, ако парочистачката ви позволява да регулирате скоростта на парата: тогава е подходяща за деликатни повърхности.

Парочистачките за миене на под почистват подовете много добре и са дори по-успешни от парните мопове в борбата с мръсотията – например превръщат старите, лепкави и мазни петна в лесно отстранима емулсия. За измиване на по-деликатни повърхности от плочки или линолеум е важно парата да може да се подава не само под високо, но и под ниско налягане.

Съвременните устройства за мокро почистване наистина го улесняват. Но някои го правят по-леко, в режим на поддържане на чистота, докато други са предназначени както за общо почистване, така и за дълбоко почистване на различни повърхности. Между другото, това са парни прахосмукачки, но за тях ще посветим отделен материал.

Особености на уреди за миене на под

Скруберите се използват за мокро почистване на закрито. Те са подредени доста просто и се състоят от следните елементи:

  • два контейнера – за чиста и мръсна вода;
  • четки;
  • двигател;
  • вакуумна помпа;
  • опорни ролки за преместване на устройството;
  • скрепер за събиране на вода от пода.

Принципът на работа на дизайна е движението на четки, които разпределят вода и препарат върху повърхността на пода, почиствайки го от мръсотия.

След това мръсната вода се отстранява със скрепер и се прехвърля чрез вакуумна помпа в специален резервоар. Подът след такава обработка остава чист и сух, което е много важно за безопасността и предотвратяването на подхлъзване.

Къде се прилага?

Използването на оборудване за мокро почистване е подходящо за просторни помещения с интензивно използване. Магазини, учебни заведения, спортни комплекси, търговски и офис центрове.

Също така професионалното почистващо оборудване е незаменима в сгради с високо ниво на замърсяване: работилници, складове и промишлени помещения, автосервизи.

През последните години почистващи машини се закупуват не само от фирми за почистване и услуги. Но и от частни предприятия за почистване на собствени територии.

Предимства

Предимствата на почистващите машини включват:

  • висока производителност, възможност за бързо и ефективно почистване на помещения за всякакви цели;
  • многофункционалност;
  • спестяване на оперативни и трудови ресурси;
  • лекота на управление.