Oмега-3 мастни киселини и как ни помагат те?

Мазнините са естествени органични съединения, които представляват сложни съединения на тривалентния алкохол глицерол и мастни киселини. Всички омега мастни киселини имат четен брой въглеродни атоми, които са свързани във верига един с друг. Някои от тях имат единични връзки между въглеродните атоми и се наричат ​​наситени мазнини, докато други имат двойни връзки и се считат за ненаситени. Oмега-3 мастни киселини, омега-6 и омега-9 са естествено срещащите се ненаситени мазнини, които експертите по здравословно хранене смятат за значително по-здравословни от наситените мазнини.

Ако се обърнем към химическата структура, началото на въглеродната верига се нарича „алфа“, а краят й се нарича „омега“. Омега-3 имат тройка в името си, защото първата молекула с двойна връзка е три въглерода от омега края (същото с омега-6 и омега-9 мастни киселини). Обикновено всички мастни киселини са разделени на две групи:

 • мононенаситени – съседните въглеродни атоми имат не повече от една двойна връзка (омега-9). Тези киселини не принадлежат към групата на есенциалните киселини.
 • полиненаситени – тук има повече връзки (омега-3 и омега-6). Полиненаситените мастни киселини са един от много важните основни елементи на човешкото здраве и са сред основните хранителни фактори. Те не се образуват в тялото и трябва да се доставят с храната.

Защо е важно да приемаме Oмега-3 мастни киселини

Източникът на Омега-3 е преди всичко морската риба. Повече Oмега-3 мастни киселини се съдържат в мазните риби (скумрия, сардина, сьомга, риба тон и др.). Най-голяма полза има прясната риба, но мастни киселини има и в рибните консерви в масло.

От растенията лененото семе и сусамът могат да се похвалят с най-високо съдържание на Oмега-3 мастни киселини. Затова се препоръчва да подправяте зеленчуковите салати с ленено семе и сусамово масло. Може да използвате и ленено семе на прах, защото съдържа и фибри. Много омега-3 се съдържа в орехите. Омега-3 (макар и в по-малки количества) има в боба, карфиола, спанака, броколи.

Основната полза от омега мастните киселини се крие в способността им да укрепват структурата на клетъчните мембрани. Веднъж попаднали в тялото, киселините подобряват клетъчната активност, което естествено влияе на нормалното функциониране на всички органи и системи на тялото.

Достатъчно количество омега мастни киселини в организма Ви носи следните резултати:

 • подобрява функционирането на мозъка, сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт;
 • емоционалното и психологическото състояние на човек се нормализира, след което изчезват хроничната умора, раздразнението, депресията;
 • изчезват болката и възпалението при артроза и ревматизъм;
 • подобрява се сексуалната функция при мъжете;
 • понижават се нивата на холестерола;
 • подобрява функционирането на нервната система;
 • стимулира се репродуктивната система;
 • имунната система се укрепва и хормоналният фон се изравнява;
 • повишава способността на организма да регенерира, по-бързо заздравяват раните и уврежданията на вътрешните органи;
 • тялото се подмладява по естествен начин, повишава се тонусът и еластичността на кожата, укрепват се ноктите и космените фоликули;
 • значително намалява риска от развитие на рак.