Фитнес уреди и тренировъчни системи

Фитнес уреди

Класовете на велоергометър със сигурност са полезни за укрепване на сърдечно-съдовата система и за отслабване, и за издръжливост, и за създаване на красива фигура на фитнес уреди. Обучението ще бъде ефективно само ако има система в часовете и те се провеждат по определена програма. При несистемен подход тези упражнения не само няма да станат полезни, но дори могат да навредят.

Преди да започнете да тренирате с фитнес уреди, трябва да определите какво точно искате да постигнете в крайна сметка и да съставите тренировъчна програма и след това стриктно да се придържате към нея. Освен това, преди да започнете занятията, трябва да се консултирате с лекар, по време на тях постоянно да наблюдавате вашето благосъстояние и, ако е необходимо, да коригирате плана.

Тренировъчни системи с велоергометър

Системата за обучение се определя от целта, която трябва да си поставите, преди да закупите велоергометър. Фитнес тренировките са насочени към цялостното развитие на организма, укрепване на сърдечно-съдовата система, белите дробове, връзките и ставите, отслабване и повишаване на издръжливостта.

В допълнение, целта на обучението може да бъде мускулна тренировка, корекция на външния вид. Велоергометърът ви позволява да тренирате четириглавия бедрен мускул. Седалищните мускули, мускулите на гърба, подбедрицата, задната част на бедрото, ректус на корема. А интензивните тренировки с максимално натоварване засягат и мускулите на ръцете и гърдите. Здравословното състояние несъмнено се подобрява, но не е основната им цел.

Друга система за упражнения, която е популярна напоследък, е тренировката по спининг или колоездене. Основната им характеристика е пълна имитация на истинско колоездене – както чрез кацане на симулатора, така и чрез методи на работа. Те ви позволяват да се научите как да карате седнал, изправен, да се изкачвате нагоре, да увеличавате скоростта на финала на състезанието. За съжаление този вид не е много подходящ за дома, тъй като е масивен. Използва се предимно в залите.

Програми за велоергометър

След определяне на целта на обучението се съставя конкретна тренировъчна програма, като се вземат предвид изискванията на ученика, физическото му състояние и количеството свободно време. Като правило се разграничават три големи групи програми:

  • за начинаещи. Честотата на занятията може да бъде 3-5 пъти седмично, времето за тренировка може да достигне 20-45 минути, интензивността може да бъде 60-70% от максималния пулс по възраст.
  • за тези, които са запознати. Честотата на занятията може да бъде 4-6 пъти седмично, времето може да достигне 30-60 минути, интензивността може да бъде 80-90% от максималния пулс по възраст.
  • за подготвените. Честотата на занятията може да бъде 6-7 пъти седмично. Времето е около 60 минути, интензивността е 90-95% от максималния пулс по възраст.