Суха храна за кучета – полезна или просто удобна? – Част 2

Продължение на предишната ни статия – По какви още параметри можем да определим дали суха храна за кучета Ви е правилната и подходяща за него.

5. Ушите на кучето са чисти.

6. Кучето няма обилен секрет от очите.

7. Кучето не отслабва и не наддава бързо.

8. Белите участъци на козината не порозовяват при кучето.

Ако всички тези точки са приложими, значи имате късмет! Вие сте избрали идеалната храна за вашето куче! Не сменяйте тази храна с друга! Никога! Не се поддавайте на реклами и убеждаване на приятели, които може да Ви посъветват да закупите нов продукт! Запомнете: те не търсят добро от доброто!

Ако някои точки са нарушени, храната не е подходяща за Вашето куче. Трябва да го променим. Може да се наложи преминаване към друг вид месо, съдържащо се във фуража, например: хранен с фураж с пилешко месо – преминал на фураж с агнешко. Или просто сменете марката на храната.

Когато храните суха храна, е необходимо кучето винаги да има чиста вода под ръка. Храната може да се накисне и във вода. За да направите това, изсипете част от храната с вода 30 минути преди консумация. Или можете да го напълните с вода и веднага да го дадете на кучето.

Режим и норми на хранене със суха храна за кучета:

Малко кученце винаги се храни често. Това се дължи на обема на стомаха му. За да се предотврати преразтягане на стомаха, дневната порция се разделя на няколко хранения.

Обикновено се придържайте към следната схема:

2 – 4 месеца – 4 пъти на ден

4 – 6 месеца – 3 пъти на ден

6 месеца – до края на живота – 2 пъти на ден

Това е примерна диаграма. Ако кученцето загуби апетита си и започне да яде лошо, тогава броят на храненията може да бъде намален. Например, вече на 3 месеца можете да храните кученце 3 пъти на ден. Собственикът трябва сам да определи времето за хранене, като се съсредоточи основно върху своя режим и лично удобство.