Предимства и недостатъци на старческия дом

Предимства и недостатъци на старческия дом. Когато възрастен човек вече не е в състояние да се грижи за себе си, децата му може да обмислят настаняването му в старчески дом. Нека да разгледаме предимствата и недостатъците на домовете за възрастни хора.

Ползи за старческия дом

В домовете за възрастни хора работят денонощно медицински специалисти. Това означава, че ако вашият близък се нуждае от 24/7 медицинска помощ, той винаги ще получи помощта, от която се нуждае. Персоналът в старческите домове може да изпълнява както медицински, така и немедицински функции. Друго предимство на старческите домове е, че те обикновено са доста сигурни. Ако вашите родители имат деменция или болест на Алцхаймер и са склонни да се скитат, това може да им помогне да останат в безопасност. В старчески дом вашите възрастни родители ще имат социални възможности, които иначе не биха имали. Заобиколени от връстници от същата възрастова група, някои обитатели намират за приятно да имат хора на тяхната възраст, с които да разговарят. Обичайно е хората да се чувстват все по-изолирани с напредване на възрастта, така че това е плюс.

Недостатъци на старческия дом

Животът в старческия дом е невероятно скъп, особено за висококачествени институции. Разходите за старчески домове могат да бъдат финансово осакатяващи дори за семейства, които са доста удобни. Старческите домове също са проблематични. Защото не позволяват на хората толкова голяма независимост, колкото животът у дома. Това може да доведе до това възрастните ви родители да се чувстват стари и безпомощни. Често има доста строги графици в старческите домове и ако може да е неприятно за хората да се налага да се съобразяват с това. Друг потенциален недостатък на старческите домове е възможността за лоша грижа. През годините има редица кошмарни истории от домовете за възрастни хора. Включително злоупотреба и пренебрегване. Въпреки че има много извънредни институции, които предоставят добри грижи. Важно е да направите проучването си преди време. Допълнително важно съображение е фактът, че 42% от смъртните случаи от COVID-19 са свързани със старческия дом. Докато пандемията обхвана целия свят, старческите домове в цялата страна затвориха вратите си за всички посетители. Това беше особено трудно за семействата на починалите от болестта, тъй като не успяха да ги посетят в последните им мигове.

Домашни грижи или в дом за възрастни хора: Кое е подходящо за вашите родители? Въпросът за домашни грижи или старчески дом е този, на който можете да отговорите само вие и вашето семейство. Грижата за възрастни хора е решение, което е специфично за всяко семейство. Като се има предвид това, въпреки че има ползи от живота в старчески дом, за много семейства отрицателното надделява над положителното. Домашните грижи позволяват на възрастните хора да получат грижите, от които се нуждаят, без да правят драстични промени в ежедневието си.