Октановият бустер – ключовата добавка за горивото, която подобрява ефективността

Октановият бустер – ключовата добавка за горивото, която подобрява ефективността

Преди 70-те години тетраетилолово с високо октаново число се използва като добавка за горивото в бензина. Разбира се, тази практика приключи, когато опасностите за здравето от наличието на оловото излязоха наяве. Някои хора все още търсят високооктаново гориво за колите си, независимо дали в това има някакъв смисъл или не. Високооктановият бензин често се свързва с висока мощност, тъй като може да увеличи съотношението на компресия. Когато степента на компресия е по-висока, има повече въздух в цилиндрите на двигателя. Това създава по-мощна експлозия, когато се запали двигателя. Октановите нива отразяват колко може да се компресира сместа въздух-гориво, преди да се запали.

Двигателите обикновено са проектирани да работят с гориво при определени октанови нива. Ниските октанови нива могат да причинят запалване на горивото под налягане. Ударната вълна от това запалване под налягане се среща с подобна ударна вълна, идваща от почти едновременното запалване от запалителната свещ. Този процес може да доведе до чукащ звук и да направи двигателя ви по-малко ефективен. Използването на етанол е един от начините, по който рафинериите повишават октановите нива в газа.

Освен ако вашият двигател не издава този тропащ звук, вероятно нямате нужда от усилвател на октановото число. Някои по-стари автомобили, които използват двигатели с висока компресия, ще се възползват от октановите бустери. Други превозни средства, които може да изискват гориво с по-високо октаново число, включват първокласни спортни и луксозни автомобили. Октановите бустери могат също да включват смазки за чугунените легла на клапаните в тези по-стари модели. Смазочните материали могат да помогнат за намаляване на износването на тези компоненти, така че да охлаждат двигателя по-ефективно.

Усилвател за цетана в дизелов горивен двигател

При дизелов двигател можете да увеличите мощността по подобен, но един вид противоположен начин. По-високото ниво на цетаново число води до по-бързо запалване и по-добро използване на гориво. Кратко забавяне между впръскването на гориво и запалването е признак за високи нива на цетаново число. Дългото забавяне, признак за ниски нива на цетаново число, може да доведе до непълно изгаряне, значителен шум и повече емисии.

Открийте как етанолът подобрява октановите нива във вашия двигател. За да откриете качествени продукти посетете нашия магазин .