Как да си направя автомобилна застраховка?

Как да си направя автомобилна застраховка? Необходими документи за кандидатстване за застраховка.

Нека да поговорим за видовете автомобилни застраховки, избора на застрахователна компания и начините за спестяване на застраховка.

Застрахователната компания няма да плати щети, ако:

водачът е виновен за инцидента и колата му е повредена;

водачът е съборил билборд или стълб;

колата е открадната;

възникнало е спонтанно запалване;

хулиганите са счупили стъклата на колата или са свалили гумите.

Ако водачът попадне в произшествие, той информира застрахователната компания за инцидента в рамките на 5 дни. Застрахователната компания взема решение за плащане в рамките на 20 дни. Ако времето е изтекло, а застрахователят все още не се е произнесъл или не е изплатил парите, към него се прилагат санкции съгласно закона.

DSAGO. Доброволна застрахователна полица за гражданска отговорност ще е необходима в случаите, когато водачът иска да увеличи размера на застрахователните плащания на пострадалото лице от 500 хиляди до един милион рубли.

Полицата DSAGO се отнася за доброволна автомобилна застраховка и идва само като приложение към OSAGO; не може да се закупи отделно. Застрахователните компании определят цена за полица DSAGO в зависимост от мощността на двигателя, годината на производство на автомобила, опита на водача и други фактори.

Каско. Застрахователната полица на каско покрива повече рискове в сравнение с OSAGO.

Ако претърпите катастрофа, съборите билборд или на паркинг чужда кола ви откъсне бронята и изчезне, застрахователната компания ще компенсира щетите.

Ако колата бъде открадната, застрахователната компания ще плати 100% от пазарната стойност на колата по полицата на каско. За да получи плащания за застрахователни събития през годината, водачът трябва да заплати цялата сума на застраховката предварително.

Застраховката к=на колата Каско винаги е по-скъпо от ГО. Но не се издава на автомобили, по-стари от 5 години или ако автомобилът има ниска пазарна стойност.

„Зелена карта“ – към застраховката Гражданска отговорност на колата.

 Ако водачът планира да пътува в чужбина, той трябва да издаде допълнително „зелена карта“ – задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на водача в чужбина. Ако претърпите злополука в друга държава, застраховката ще покрие щетите.

Какви документи са необходими за кандидатстване за застраховка?

За да получи застраховка, водачът се нуждае от:

заявление – обикновено се издава на място в клона или веднага на сайта;

лична карта ;

шофьорска книжка;

оригинално заглавие и свидетелство за регистрация на автомобила;

оригинален сертификат за собственост на автомобила;

карта за проверка и диагностика;

стара политика, ако има такава.

За подаване на електронно заявление са необходими документи в електронен вид. Водачът има 10 дни от датата на закупуване на автомобила, за да подаде застраховка.