Какво представлява коучингът?

Продължаваме с фактите за това, Какво представлява коучингът

Факт No.4:

Коучингът наистина работи

Чел съм, че коучингът изобщо не работи и следователно единственият шанс да спечелите поне малко пари от този вид дейност е …. Обучение на други треньори.

Какво представлява коучингът? Тук се приема, че цялата тази пясъчник не е нищо повече от обикновен MLM или мрежов бизнес. А други „напреднали гурута“ се отнасят до организациите, които издават сертификати за треньори, като финансови пирамиди.

Ако това беше вярно, тогава единствената цел на тези организации би била да имат критична маса треньори, които да обучават други треньори. Но не всички получават сертификати след завършване на обучението. И трябва да вземете това предвид, ако изведнъж решите да преминете скъпо обучение.

Но да се върнем към ефективността на коучинга. Нека си припомним, че целият процес на коучинг сесия е изграден върху позицията на коуч, чиято единствена задача е да прилага поведенчески модели на практика. Треньорът, ако е наистина добър специалист, действа като вид облачен диск, на който се съхраняват всички тези модели. И задължението на треньора е просто да води клиента през всички етапи на даден модел, в зависимост от първоначалната заявка на клиента.

Тогава какво е основното? Каква е тайната на цялото това явление, ако треньорът просто наблюдава, а клиентът прави всичко сам? Сега ще се опитамe да го обясня на най-простия език).

Цялата тайна е пълното осъзнаване от клиента на проблемното и желанието за постигане на резултати в бъдеще. Спомняте ли си как се справят психолозите? Същата история е: казват, че само информираността на клиента за проблема е правилният начин за лечение.

Треньорът, с помощта на своите инструменти, трябва да постигне това ниво на информираност от другия човек, така че той не само да вижда всички възможни начини за решаване на задачите за бъдещето, но и да намира скрити ресурси за постигане на тези резултати.

И също така, най-важното, да ги съживите.

Ето резултатите, които треньорът може да постигне от своя клиент:

-По-умишлени действия

-Незабавно изпълнение на предвидените стъпки

-Нов тласък за нови действия

-Поставяне на цели с по-висок приоритет

-Нетърпение за ситуации, които водят „надолу“

И още по въпроса за ефективността на коучинга. Помислете сами: ако не се получи, големи корпорации в САЩ биха ли започнали да вливат милиарди долари в това? Очевидно не.