Защо дизеловото гориво се нуждае от добавки повече от бензина

Дизеловите двигатели. През последните 3 години производителите на автомобили изглежда се отдалечават от дизеловите автомобили – никой от тях не е спрял да ги прави. Част от това е, че производителите на автомобили не искат да се борят с по-строгите стандарти за емисии на правителството. Част от това е умишлено превключване на фокуса към хибридите.

Отчасти поради тези стандарти старият образ на дизелов двигател с черен дим, излизащ от изпускателната тръба на голяма платформа, е нещо от миналото. Днешните дизелови автомобили се представят точно като своите събратя, задвижвани с газ, и изглеждат също толкова добре. Образът на шумния дизелов двигател с дим, изригващ отзад, отдавна е изчезнал. Но това, което не е отминало отдавна, е големият пробег, който можете да получите с дизелов автомобил – 50 mpg или повече.

Дизеловите двигатели са по-чисти, отколкото бяха

Oбразът на дизеловия двигател, изригващ черен дим, е нещо от миналото. Разбира се, може да има някои стари димящи дизели, които са произведени преди новите изисквания. През последните 10-20 години правителството изисква от производителите на дизелови двигатели да инсталират специално оборудване за контрол на емисиите. Всички дизелови двигатели, произведени сега, имат неща като уловители на частици и филтри. Да не говорим, че самите дизелови двигатели са по-ефективни и непрекъснато се подобряват, като например с новите „common rail дизелови двигатели“, които правят.

Дизеловото гориво се нуждае от добавки повече от бензина, защото те имат повече свойства, които трябва да бъдат защитени

Ако сравните спецификационния лист на ASTM за бензин и дизел, дизелът изглежда има повече свойства, които трябва да бъдат защитени от добавки. Със сигурност има повече добавки за дизелово гориво на пазара. Част от това може да се дължи на факта, че бензинът е по-високо рафиниран, докато дизелът е по-тежко гориво и следователно е по-склонен да излезе извън спецификациите. Смазваща способност, цетаново число, представяне при студено време, стабилност. Всичко това са съществени свойства, които трябва да бъдат защитени с добавки.