Баланс колелото – новият приятел на малките

Какво да знаем за баланс колелото?

Ако сте родител (или баба и дядо) на малко дете или дете в предучилищна възраст, несъмнено сте разбрали за вездесъщия баланс байк! Не е необичайно да видите баланс колело всеки път, когато отидете на детската площадка, разходите се из квартала или отидете на среща.

Ето всичко, което трябва да знаете за баланс колелото, независимо дали сте съвсем нов в велосипедите или сте опитен колоездач. За начинаещи започвам с обяснение на баланс колелото и защо са толкова популярни. След това може да се задълбочите във всичко, което трябва да знаете, за да изберете най-добрия велосипед за балансиране за вашето дете.

Ако вече имате баланс колело и се опитвате да разберете как да мотивирате детето си да кара или се чудите дали велосипедът му е подходящ, ние също имаме няколко съвета за вас.

Какво е баланс колело?

Велосипедите за балансиране, известни също като баланс колело или баланс байк, са велосипеди без педали, предназначени за малки деца. Веднага след като децата могат да ходят и имат прилични двигателни умения (обикновено около 18 месеца), те могат да започнат да карат баланс колело.

Тези колела са различни от триколките по това, че имат две колела и са предназначени като истински велосипеди, а не като играчки. Ако детето ви все още не е навършило 18 месеца ИЛИ просто не е готово за баланс колело, помислете вместо това за играчка преди велосипед или играчка за каране.

Защо вашето малко дете нуждае от баланс колело?

Освен че е забавен, баланс колелото помага за развитието на грубите двигателни умения. То изгражда увереност и осигурява лесен преход към велосипед с педали. Ето някои от най-важните причини, поради които трябва да вземете баланс колело на вашето малко дете, ако то все още няма такова.

Развитие на грубите двигателни умения

Това е най-малко цитираната, но най-важната причина за велосипед за баланс. Майките винаги търсят материали и играчки, които са подходящи за развитието на детето ми.

Баланс колелата са един от най-добрите инструменти за подпомагане на вашето малко дете да развие грубите си двигателни умения. Балансът и координацията при учене са важни за предотвратяване на наранявания. Както за саморегулиране и изграждане на основа за бъдещо развитие на фините двигателни умения. Баланс колелото също помагат за развитието на основната мускулна сила и издръжливост.

Лесен преход към велосипед с педали

Повечето от нас имат ярки спомени как са се научили да карат колело – и те не винаги са добри. При първото ми каране без тренировъчни колела паднах, ударих лицето си и завърших с разкървавена уста.

Децата, които започват с баланс колело, обикновено преминават лесно към велосипед с педали, като напълно се отказват от тренировъчните колела.

Малките деца, които започват да карат колело за баланс рано (на 18 месеца – 24 месеца), често карат колело с педали без тренировъчни колела до 3-годишна възраст. Колелото за балансиране запознава децата с концепциите за баланс и движение. То осигурява безопасна основа за учене да карат велосипед с педали.

Упражнение

Децата са с плашещо наднормено тегло и недостатъчно физически упражнения. Според CDC затлъстяването при децата се е увеличило повече от два пъти през последните 30 години. За щастие, когато става дума за малки деца, те не гледат на дейността като на „упражнение“ – те я разглеждат като „забавление“. Това е особено вярно, когато става въпрос за каране на баланс колела.

Другият бонус е, че карането на баланс колело изгаря част от тази безкрайна енергия, която имат малките деца.